Het Amaryllis-seizoen is begonnen


Eind mei is bij Kébol de eerste container met Brasbonitas Amarayllis-bollen uit Brazilië aangekomen. Dit betekent dat het Amaryllis-seizoen is begonnen en dat we volop aan de slag zijn met kwaliteitscontroles en preparatiewerkzaamheden. Ons doel is om afnemers in staat te stellen om op een efficiënte manier een mooie en hoogwaardige Amaryllis-op-pot te kweken en deze op het juiste moment aan te bieden aan hun klant.

Een deel van de Brasbonitas Amaryllis-bollen wordt via andere kanalen aangeboden zoals droogverkoop of verwerkt in speciale productconcepten voor de retail.

Kwaliteitscontrole
Van elke partij Brasbonitas-Amaryllisbollen controleren we in Brazilië en in Nederland zorgvuldig de kwaliteit op basis van steekproeven. Naast uiterlijke kenmerken zoals bolbodem en bolmaat kijken we ook naar de inhoud van de bol. Hoeveel stelen zitten erin en wat is de lengte per steel? Hoeveel bloemen zitten er in de knop? bevindingen delen we met elkaar via een Quality Control-systeem.

Uitgangspunten preparatie
Voor de kweker is het belangrijk dat hij een Amaryllis-op-pot kan aanbieden met 1 lange en 1 kortere steel die zichtbaar zijn en dicht op elkaar zitten wat groei betreft. Ook is het essentieel dat de knopvorming zoveel mogelijk gelijktijdig plaatsvindt. Op die manier kan de kweker homogene producten aanbieden en zijn kas optimaal benutten. Daarom zijn dit ook voor Kébol belangrijke uitgangspunten. Bij de kwaliteitscontroles maar ook bij het preparen.

Tijdens de preparatie worden de bollen eerst blootgesteld aan een temperatuur van  circa 13 ͦ Celsius. Door steeds de inhoud van de bollen te controleren bepalen we het juiste moment waarop de bollen in ruststand gaan. De omgevingstemperatuur gaat dan terug naar 5 ͦ Celsius.