Keurmeesters bij Kébol


In de periode van eind juni tot begin augustus worden er bij Kébol volop bloembollen aangeleverd door Nederlandse kwekers. Deze bollen zijn bedoeld voor de najaarsverkoop van Kébol. Vanaf half augustus leveren we ze uit aan onze afnemers.

Zien, voelen en ruiken
De kwaliteitscontrole van de bollen is in handen van keurmeesters Kees Kuijt en Rob Vermeulen. Op basis van steekproeven controleren zij elke partij op aantallen, soortechtheid en formaat. De bollen worden daarnaast geïnspecteerd op ziektes, schimmels en andere afwijkingen. Afhankelijk van het type bol doet dit een beroep op verschillende zintuigen. Tulpenbollen bijvoorbeeld zijn vatbaar voor fusarium. Deze ziekte zorgt voor een zure geur.  

Kwaliteitseisen
Alle bevindingen worden door Kees en Rob in het Quality Cotrol-systeem verwerkt. In overleg met inkoper Johan Bergman worden de partijen uitgesplitst en verdeeld over de voorraad, afpaklijnen of bulkleveringen. Bollen die niet aan de kwaliteitseisen van Kébol voldoen gaan terug naar de kweker en komen niet in het productieproces.   

Praktijk
Het keuren van bloembollen is een vak dat je vooral in de praktijk moet leren. Kees en Rob hebben bij elkaar ruim 30 jaar ervaring op dit gebied. Hun vakinhoudelijke kennis houden zij op peil met cursussen en door overleg met collega’s binnen andere bedrijven.

Proeftuin
Een onderdeel van het QC-systeem is op het opplanten van bollen in de proeftuin van Kébol. Reden is om de soortechtheid, groei en ontwikkeling te volgen van bepaalde partijen bollen die aan bepaalde afnemers geleverd zijn. Zo kijken we bij Kébol mee met de klant.