PURE: biologische bloembollen van Kébol


De vraag van consumenten naar biologische producten groeit snel. Om hierop in te spelen introduceert Kébol daarom een nieuwe productlijn: ‘PURE’. Het assortiment bevat een beperkt aantal bolsoorten die gekweekt zijn zonder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Kweker in beeld: Huiberts Bloembollen
Een van de leveranciers van het PURE-assortiment is Huiberts Biologische Bloembollen uit Noord-Holland. In 2013 is dit bedrijf overgeschakeld op biologische teelt. De activiteiten van John en Johanna Huiberts zijn gericht op een vitaal bodemleven waardoor de bollen extra natuurlijke weerstand tegen ziektes krijgen. Hiervoor gebruiken ze onder meer een natuurlijke groenbemester die uit diverse planten bestaat. Elke plant heeft een andere functie en geeft via de wortels bepaalde stoffen af. Dit komt ten goede aan de bodemkwaliteit. In de winter biedt dezelfde groenbemester goede bescherming tegen vorst.

Krachtige bollen met een mooi verhaal
Biologische bollen leveren mooie bloemen op met een intense kleur. De bollen zijn iets kleiner maar zeer krachtig door het hoge drogestofgehalte. Bloemen uit biologische bollen staan bijvoorbeeld langer op de vaas. Maar het mooiste verkoopargument is volgens John Huiberts het verhaal rond de biologische bollen. En dat is hetgene wat volgens hem nog meer aandacht mag krijgen. ‘Mensen mogen trots zijn als ze een zakje biologische bloembollen kopen.’

John Huiberts: “In juni stond onder meer het oogsten van de Tulpen- en de Alliumbollen op het programma.”

Skal-certificering
Biologische bloembollen worden geproduceerd op basis van Europese richtlijnen. De organisatie die binnen Nederland toezicht houdt op de naleving van de wet- en regelgeving is Skal. Deze stichting geeft certificaten uit aan producenten die hier aantoonbaar aan voldoen. Skal-gecertificeerde producten zijn herkenbaar aan de groene rechthoek met het blaadje. Het Skal-certificaat is niet alleen noodzakelijk voor de producent maar ook voor andere schakels in de keten. Omdat Kébol biologische producten verwerkt en levert hebben ook wij de procedures voor Skal-certificering doorlopen en succesvol afgerond.